Opstart: openingsbalans van de administratie

Openingsbalans van de administratie

Als Yuki niet vanaf de startdatum van je onderneming de administratie voert (je hebt dan al eerdere boekjaren op een andere manier geadministreerd), dan moet Yuki de beginstand invoeren om een juist beeld van je bedrijf te kunnen tonen. De informatie daarvoor kun je uit het boekhoudsysteem halen waarin je zelf de administratie van het laatste jaar hebt gevoerd, of je kunt de informatie opvragen bij je accountant of administratiekantoor. In het algemeen heeft Yuki het volgende nodig:
  • Een beginbalans
  • Een lijst met openstaande klanten
  • Een lijst met openstaande leveranciers
De beginbalans mag ook een voorlopige beginbalans zijn. Je hoeft daarmee dus niet te wachten totdat de accountant de definitieve jaarrekening heeft opgemaakt.

De lijst met openstaande klanten en leveranciers kun je op verschillende manieren aanleveren:
  • Door alle facturen in te scannen die bij het begin van het boekjaar nog niet betaald waren.
  • Door een lijst te sturen waarin het openstaande saldo staat per klant / leverancier.
  • Door een lijst te sturen waarin per klant of leverancier de openstaande facturen vermeld zijn.
Mocht je nog niet over bovenstaande informatie beschikken, dan kun je wel al doorgaan met de gegevens van het huidige boekjaar. Houd dan wel rekening met het volgende: totdat je deze beginstanden hebt doorgestuurd is de informatie over de bezittingen en schulden van je onderneming niet betrouwbaar. Ook de lijsten met klanten en leveranciers zijn dan niet compleet en kunnen daardoor foutieve informatie geven. De keuze van de start van het boekjaar is belangrijk. Deze kan achteraf alleen gewijzigd worden als er nog geen boekingen in het betreffende boekjaar aanwezig zijn.

Volgende hoofdstuk


Zie ook

Comments